april 2023

Hoe raak je spinnenangst kwijt. Foto gewone huisspin Sandra Verhees

Ben je bang voor spinnen? Frans Kapteijns heeft tips!

Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio.

Hoe raak je je spinnenfobie kwijt?
Ben je bang van spinnen en wil je daar iets tegen doen? De beste methode is dan de confrontatie aangaan. Bouw dit wel rustig op. Als je het te snel doet, gaat het fout. Bestudeer eerst zo’n spin op afstand. Misschien eerst met een kijker. Daarna ga je wat dichterbij, dan zonder kijker en telkens een stapje dichterbij. Deze methode werkt. Het uit de weg gaan van iets waarvan je bang bent, houdt de angst in stand. Sterker nog, dit versterkt de angst alleen maar.

Nog wat tips:
1. Kijk naar foto’s van spinnen.

2. Kijk naar filmpjes van spinnen en vermijdt films die de spin in een verkeerd daglicht plaatsen.

3. Een nepspin vasthouden.

4. Naar buiten gaan om spinnen te zoeken.

5. Een spin vangen en ernaar kijken.

6. Naar het spinnenverblijf gaan in een dierentuin.

7. Bij de Oliemeulen in Tilburg op bezoek gaan en een vogelspin vasthouden.

8. Kijken naar een spin zonder een deksel op het insectenpotje.

9. Kijken naar hoe ze in een dierentuin spinnen te eten geven.

10. Kijken hoe de verzorger de spin vasthoudt.

Luister naar de Podcast van Frans Kapteijns

Bron: Omroepbrabant

Ben je bang voor spinnen? Frans Kapteijns heeft tips! Meer lezen »

Bron https://images.hoogeveenschecourant.nl/dha/incoming/2obvqe-202304252798-1.jpg/alternates/LANDSCAPE_1280/202304252798-1.jpg

Eerste roedel van vijf wolven vanaf 2022 in Drenthe: De wolf keerde op eigen kracht naar ons land terug

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: de wolven in Drenthe.

Een groep reeën heet een sprong, een groep edelherten een roedel en een groep everzwijnen een rotte. In 2021 vestigden zich twee wolven in Nationaal Park Drents-Friese Wold, een mannetje en een vrouwtje.

Ze werden met cameravallen in de gaten gehouden. In 2022 werden drie welpen geboren. Dan is er sprake van een roedel. In Amerika heet zo’n groep wolven een pack, a pack of wolves. Daar kan een roedel bestaan uit tien of meer wolven.

De drie welpen in Drenthe worden twee jaar door hun ouders verzorgd. Daarna worden ze verstoten en moeten zelf een territorium zoeken. Feit is, dat de welpen van hun ouders leren prooi te bemachtigen. Een roedel wolven jaagt in groepsverband.

De normale prooi in ons land is reewild.

Voor wolven bleken Drentse schapen echter een heel makkelijke prooi. De schade in de Drents-Friese grensstreek is groot, tot verdriet van schapenhouders.

49 meldingen van schade

In het Drents-Friese gebied zijn in 2022 49 meldingen van schade aan landbouwhuisdieren geconstateerd. Deskundigen van BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij faunaschade, toonden in 42 gevallen aan dat wolven de veroorzakers waren. Daaronder waren 31 schapen, 10 pinken of kalveren en 1 pony.

Wellicht is de schaapskudde van het Hijkerveld het best beschermd tegen wolven. Een ruime weide werd ingerasterd met vier stroomdraden.

Vederlezen kun je hier Bron: Hoogeveensche Courant

Eerste roedel van vijf wolven vanaf 2022 in Drenthe: De wolf keerde op eigen kracht naar ons land terug Meer lezen »

Nieuwe bestrijdingspijp helpt rattenpopulatie onder controle te houden

Zoals in elke stad zijn ook in Leuven ratten niet weg te denken. Om de overlast en schade veroorzaakt door ratten aan te pakken, start de stad een proefproject met rattenvallen in rioleringsbuizen. Het systeem belooft doelgerichter, duurzamer en milieuvriendelijker te zijn dan de gebruikelijke methode. 

Elke stad heeft een rattenpopulatie, ook Leuven. “De stad maakt er werk van om het aantal ratten in Leuven zo klein mogelijk te houden, omdat de beestjes voor overlast en schade kunnen zorgen. Handhaving is een voortdurende taak voor de stadsdiensten”, legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit. 

Slimme pijp
Gifblokjes in de Leuvense rioolputten hangen, waar ratten aan knabbelen zonder dat de gifstoffen in het rioolwater oplossen, was tot vandaag de meest efficiënte methode. Maar de stad Leuven houdt regelmatig betere alternatieven tegen het licht, bij voorkeur pesticidevrij. 

Deze week installeert een firma in opdracht van de stad een proefsysteem in enkele riolen dat gebruik maakt van ‘smart pipes’. Zo’n slimme pijp omvat een rattenval, die aan het begin van een rioleringsbuis geplaatst wordt. “Zodra het systeem een rat detecteert, schieten enkele stompe pennen aan een snelheid van 120 km/uur uit de buis. Het beestje is meteen dood en kan veilig worden afgevoerd, zonder dat we gebruik moeten maken van chemische bestrijdingsmiddelen”, legt Dirk Vansina uit. Doordat de beestjes sneller sterven dan wanneer er gifblokjes gebruikt worden, is het systeem ook diervriendelijker.

Elke actie van de vallen wordt geregistreerd en opgevolgd via een digitaal portaal. De rioolvallen kunnen ook worden verplaatst wanneer blijkt dat er op een bepaalde locatie in de stad geen ratten te bespeuren zijn. Het nieuwe proefsysteem wordt de komende drie maanden getest op drie locaties en zal daarna geëvalueerd worden. Leuven is de eerste stad in België die met dit systeem experimenteert. 

Afval en etensresten
De stad roept Leuvenaars op om mee te werken om de rattenpopulatie onder controle te houden. Thomas Van Oppens, schepen van stadsreiniging: “Als innovatiehoofdstad experimenteren we graag met innovatieve, veelbelovende technieken. Maar eenvoudige ingrepen kunnen ook al het verschil maken. Laat bijvoorbeeld geen etensresten slingeren op straat en gooi afval in de vuilbak. Rondslingerend vuil is niet alleen ergerlijk, het trekt ook ratten aan. Voeder ook geen dieren zoals duiven en ganzen. Dat is niet alleen verboden omdat het ongedierte aantrekt, het is ook niet gezond voor de dieren in kwestie. En tot slot: spoel geen voedsel door het toilet of de gootsteen. Zo vermijd je dat het in de riolen terechtkomt en ratten aantrekt.”

Nieuwe bestrijdingspijp helpt rattenpopulatie onder controle te houden

Bron: Leuven

Nieuwe bestrijdingspijp helpt rattenpopulatie onder controle te houden Meer lezen »

Hoe herken je een koninginnenwesp, die op zoek is naar een plek om een nest te bouwen.

Er zijn een paar manieren om een koninginnenwesp te herkennen die op zoek is naar een plek om een nest te bouwen:

1. Grootte: Koninginnenwespen zijn over het algemeen groter dan werkster wespen en hebben een slanke taille. Als je een grote, slanke wesp ziet vliegen, kan het een koningin zijn.

2. Vliegpatroon: Koninginnenwespen vliegen vaak langzaam en doelgericht, in tegenstelling tot werkster wespen die vaak snel en schichtig vliegen. Als je in het voorjaar een grote wesp ziet die langzaam en gecontroleerd vliegt, kan het een koningin zijn.

3. Gedrag: Koninginnenwespen zijn op zoek naar een geschikte locatie om hun nest te bouwen, dus je kunt ze zien landen op verschillende oppervlakken en inspecteren. Ze kunnen ook op hun achterpoten staan ​​en hun omgeving bekijken. Als je een wesp ziet die op zoek lijkt te zijn naar een geschikte plek om te nestelen, kan het een koningin zijn.

Als je de grote wesp regelmatig in en uit ziet vliegen dan is ze bezig met het bouwen van het wespennest voor haar kolonie.

Wil je dus straks op die plek geen wespennest dan moet je nu actie nemen.

Hoe herken je een koninginnenwesp, die op zoek is naar een plek om een nest te bouwen. Meer lezen »

Wespennesten Bestrijden (Fail)

Het bestrijden van een wespennest kan gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste maatregelen te nemen om uzelf en anderen te beschermen.

Hier zijn enkele tips:

Wat moet je NIET doen:

1. Niet het nest aanraken: Raak het nest nooit aan, zelfs niet als er geen wespen zichtbaar zijn. De wespen zullen het nest verdedigen als ze zich bedreigd voelen, en kunnen agressief worden en steken.

2. Niet in de buurt van het nest gaan staan: Blijf uit de buurt van het nest en voorkom harde trillingen of plotselinge bewegingen in de buurt van het nest.

3. Niet proberen het nest te vernietigen met water: Dit kan de wespen alleen maar boos maken en de kans op een aanval vergroten.

4. Niet giftige sprays gebruiken: Gebruik geen giftige sprays die niet specifiek bedoeld zijn voor wespenbestrijding. Deze kunnen de wespen alleen maar bozer maken en gevaarlijker.

Wat kan je wel doen:

1. Contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder: De veiligste en meest effectieve manier om een wespennest te verwijderen is om een professionele ongediertebestrijder te bellen. woon je in de omgeving van Amsterdam dan kunnen we je de Afdeling Dierplagen aanbevelen maak direct een afspraak voor het bestrijden van een wespennest op de website.

2. Gebruik een speciale wespenverdelger: Als je ervoor kiest om het nest zelf te verwijderen, gebruik dan een speciale wespenverdelgers die zijn hier te koop (dierplagenshop)

Volg de instructies zorgvuldig op en draag beschermende kleding en een gezichtsmasker.

3. Verwijder het nest ’s in de avond uren (schemer) of nachts: Als je besluit om het nest zelf te verwijderen, doe het dan ’s nachts wanneer de wespen inactief zijn. Dit vermindert het risico op een aanval.

Wespennesten Bestrijden (Fail) Meer lezen »

Hoornaars zijn we weer klaar voor

Een hoornaar is een soort grote wesp die behoort tot het geslacht Vespa. Er zijn verschillende soorten hoornaars over de hele wereld, waaronder de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en de Europese hoornaar (Vespa crabro).

Het belangrijkste verschil tussen de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar is hun uiterlijk. De Aziatische hoornaar heeft een zwart lichaam met een opvallend oranje kopstuk en poten. De Europese hoornaar heeft een bruin en geel lichaam, met een roodbruine kop en donkere poten.

Daarnaast hebben de twee soorten hoornaars ook verschillende verspreidingsgebieden. De Aziatische hoornaar is van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar is inmiddels ook aanwezig in delen van Europa, waaronder Frankrijk, Spanje, Portugal en België. De Europese hoornaar komt van nature voor in Europa en delen van Azië, maar is niet aanwezig in Zuidoost-Azië.

Ten slotte hebben de twee soorten hoornaars ook verschillende gedragingen en gewoonten. De Aziatische hoornaar staat erom bekend dat hij bijenkorven aanvalt en bijen doodt, terwijl de Europese hoornaar voornamelijk leeft van andere insecten en soms ook nectar en fruit eet. De Aziatische hoornaar is ook agressiever tegenover mensen dan de Europese hoornaar en kan een gevaarlijke steek hebben.

Hoornaars zijn we weer klaar voor Meer lezen »

Ctgb liet vorig jaar 117 gewasbeschermingsmiddelen toe

Ctgb liet vorig jaar 117 gewasbeschermingsmiddelen toe

NIEUWSAKKERBOUW KIMBERLY BAKKER 26 APR 2023

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorig jaar 123 besluiten genomen over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 98 besluiten over aanvragen voor biociden. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2022. Uiteindelijk zijn 117 gewasbeschermingsmiddelen en 98 biociden toegelaten.

Van de aangevraagde toepassingen werd bij gewasbeschermingsmiddelen 11 procent en bij biociden 5 procent afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager. Hier lagen door de Ctgb geconstateerde risico’s aan ten grondslag. Bij 64 procent van de aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en bij 78 procent van de aanvragen voor biociden zijn vorig jaar voor het besluit nog voorschriften aangescherpt. Het Ctgb heeft één aanvraag voor gewasbeschermingsmiddelen en vijf aanvragen voor biociden volledig afgewezen.

Behalve de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor gebruik in Nederland heeft het Ctgb ook enkele nieuwe werkzame stoffen beoordeeld voor gebruik in de Europese Unie. Van die werkzame stoffen is ongeveer 70 procent groen. Het gaat daarbij vooral om micro-organismen zoals bacteriën en plantenextracten.

Net zoals in 2021 had het Ctgb vorig jaar minder beschikbare beoordelingscapaciteit dan begroot. Daardoor zijn er minder uren aan de aanvragen besteed. ‘Daarnaast blijft het lastig de werklast voor de verschillende expertises in balans te houden. Dit vanwege een hoog ziekteverzuim, arbeidsmarktkrapte en het inwerken van medewerkers’, staat in het jaarverslag. Om de fluctuaties in capaciteit op te vangen, is veelvuldig gebruikgemaakt van evaluerende instanties.

Beperking op rodenticidegebruik

Een van de grote wijzigingen die het Ctgb in 2022 heeft doorgevoerd, is het beperken van het rodenticidegebruik (middelen tegen ratten en muizen) tot professionele bestrijders en gecertificeerde boeren. ‘Zij moeten zijn opgeleid in integrated pest management om het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk te beperken’, staat in het jaarverslag. Daarbij meldt het Ctgb van plan te zijn om ook in te grijpen in de wettelijke gebruiksvoorschriften van fosfiden.

Een andere grote wijziging is het feit dat aanvragen voor kleine toepassingen van laagrisicomiddelen sinds begin dit jaar administratief worden afgehandeld. Dat betekent dat er geen risicobeoordeling wordt gedaan. ‘Voor dit gebruik zijn geen onacceptabele effecten op mens, dier en milieu te verwachten.’ Het voordeel hiervan is dat de middelen sneller beschikbaar zijn voor telers, meldt de toelatingsinstantie.

In het jaarverslag wordt ook ingegaan op de prestaties van het Ctgb. Daaruit komt naar voren dat de algemene tevredenheid wordt beoordeeld met een rapportcijfer van 6,7. Er wordt vooral positief gereageerd op deskundigheid, betrouwbaarheid, integriteit en onafhankelijkheid. Minder positief zijn de reacties op de lange doorlooptijden en het niet geharmoniseerd werken.

Bron: Nieuwe Oogst

Ctgb liet vorig jaar 117 gewasbeschermingsmiddelen toe Meer lezen »

Boskakkerlak Ectobius sylvestris Foto Aglaia Bouma

Dit insect verpakt haar eieren in een donkerbruin damestasje

Tijdens een boswandeling met een kennis passeerden we een jonge, blonde vrouw die ons vriendelijk groette. Op haar shirt prijkte een Feyenoord-logo.

„Kakkerlak”, zei de kennis toen we een eindje verder waren. Mijn blik volgde die van hem in de hoop een fraai insect te ontwaren, maar op de tak voor mijn neus zag ik niets. Hij keek naar de wandelaarster die uit het zicht verdween. „Zo noemen we Feyenoordfans”, verduidelijkte hij toen hij mijn verwarring zag.

Exoten

Jammer, ik zie liever echte kakkerlakken en daar in dat bos, met een vrij dikke laag bladstrooisel, zou een boskakkerlak, Ectobius sylvestris, zich best thuis hebben gevoeld – veel meer dan bij mensen in huis, want daar zie je dit beestje niet. In tegenstelling tot een aantal exoten die zich in ons land alleen binnen kunnen handhaven en die kakkerlakken hun slechte naam bezorgen, vind je de boskakkerlak uitsluitend buiten. Dat is niet alleen in het bos; ze komen ook voor op de hei. Daar ruimen ze al knabbelend organisch afval op.

Vanaf april zijn de eerste volwassen mannen te zien. Vrouwen volgen meestal wat later.

Soms kun je een man zien zitten zonnen in de vegetatie: een uitgerekt eivormig dier met elegant lange antennen op een kop die maar nauwelijks onder het halsschild uit steekt. Dat halsschild heeft lichte randen rond een donkere vlek in de vorm van een klok zonder klepel. Daarachter zijn vleugels te bewonderen die een sierlijk netwerk van donkere en lichte tinten kennen.

In tegenstelling tot een aantal exoten, vind je de boskakkerlak uitsluitend buiten

In vergelijking daarmee is een vrouwelijke boskakkerlak toch minder gracieus. Zij heeft een iets plomper lichaam, wat benadrukt wordt door vleugels die nog niet half zo lang zijn als die van haar mannelijke soortgenoot. In tegenstelling tot hem, kan zij dan ook niet vliegen. Ze kan wel gretig reageren op de aantrekkelijke geur die hij verspreidt om haar te verleiden. Dat doet hij door zijn vleugels op te tillen, waardoor klieren aan de bovenkant van zijn achterlijf vrij komen te liggen. Die scheiden een stof uit waardoor ze gewillig genoeg wordt om hem met haar te laten paren.

Niet erg gracieus

Wat de vrouw ook kan, is na de paring een eipakket, ofwel oötheca, maken. Dat is een capsule waarin ongeveer vijftien eieren verpakt zijn en in het geval van de boskakkerlak ziet die eruit als een donkerbruin damestasje. Ze draagt het ook bij zich. Aan een poot zou dat erg onhandig zijn, want ze heeft ze alle zes nodig om op te lopen, dus sleept ze het eipakket achter zich aan, terwijl het half uit haar achterlijf steekt. Ook niet erg gracieus, maar wel praktisch, want ze kan het laten vallen op een plek waar het veilig kan overwinteren en waar haar nageslacht, als dat in juni het jaar erop uitkomt, voedsel kan vinden. De nimfen doen er daarna nog een jaar over om volwassen te worden.

De jonge, blonde vrouw had kennelijk een rondje gelopen, want we kwamen haar opnieuw tegen. Nu pas zag ik dat ze een damestasje droeg. Maar niet donkerbruin.

Bron: NRC

Dit insect verpakt haar eieren in een donkerbruin damestasje Meer lezen »

Wraak op een mug nemen doe je zo

Heb je bloedgroep O, heb je melkzuur, ammoniak of urinezuren in je lichaamsgeur zitten, heb je van jezelf een wat hogere lichaamstemperatuur, draag je donkere kleding of heb je gewoonweg genetische aanleg. Het zijn allemaal factoren waardoor muggen je sneller zouden kunnen prikken dan de gene naast je. Heb je dus het idee dat je vaker aan de beurt bent dan een ander, dan is dat best mogelijk.

Voor de gene die extra last hebben van muggen en nu al op kijken tegen het seizoen dat die stomme zoemende apparaatjes je bulten komen bezorgen een fijne video. Revenge is a Dish Best Served Cold!

Bron: VKMAG

Wraak op een mug nemen doe je zo Meer lezen »

Scroll naar boven